Bra att veta om Moskva

Bra att veta om Moskva

Moskva är inte alltför långt borta men ändå så avlägset från oss på vissa plan. Det ryska sättet kan vara lite förvirrande för en svensk ibland och den gamla rysk-svenska fejden liksom sitter inrotad i många svenskar. Men om man skakar av sig den gamla ”rysskräcken” och ägnar sig helt och fullt åt vad Moskva bjuder på, så lär du bli mycket nöjd med din semester. Vi har skrivit ihop en Bra-att-veta guide om Moskva. Här kommer den!

Väder och temperaturer

Ryssland är känt för att ha mycket varma somrar och väldigt kalla vintrar. Sommaren i Moskva kan bidra med temperaturer på långt över 30 grader och det är ofta som vi i Sverige kallar hettan som kommer från Ryssland och drar in över vårt land, för ryssvärme. Samma sak gäller på vintern, i folkmun kan den kallas för sibirisk vinter. Nu är Ryssland och Sibirien inte samma sak men de ligger mycket nära varandra. Vintertemperaturen kan överstiga -20 grader när det är som kallast och det är därför många går med ryssmössor eller Usjanka som det heter på ryska.

Språk

I Ryssland talar man ryska. Engelska talas ofta i Moskva av de etablerade och de yngre belästa, men överlag är man ganska dåliga på engelskan. Det är inte det lättaste att lära sig ryska då de använder ett annat alfabet än vårt men det vore ändå värt att plugga in några ord innan avresa för att följa en konversation något sånär.

Tidsskillnad

Moskva ligger 1 timme före svensk tid.

Eluttag

Elspänningen i Moskva är 220 V och stickkontakterna C och F. Ingen adapter krävs.

Valuta

I Ryssland används rysk rubel.

1 RUB = 0.15 SEK

Åldersgränser

I Ryssland och Moskva får du dricka och köpa alkohol från och med att du har fyllt 18 år. Många dricker dock även om de är under 18, men det är viktigt att känna till att det är hårda kontroller på barer och krogar, även på folk som är över 18 år och som vakterna tycker ser ”mystiska” ut. Ansiktskontroller är således hårda i Ryssland.

Det är också bra att känna till att staten har infört vissa åldersgränser på filmer bara för att de säger sig visa en viss karaktär av någon sort. 2017 hade till exempel filmen Skönheten och Odjuret premiär och eftersom man tyckte att det fanns en viss sexuell anspelning i filmen så infördes en 16-årsgräns.

Minimiålder för att få hyra bil är 21 år.

Larmnummer

Om det är fara på färde när du befinner dig i Moskva så kan du ringa följande nummer:

  • Polis – 112
  • Ambulans – 112
  • Brandkår – 112

Landskod

För att ringa till ryska nummer slår du +7 innan det ryska numret.

Censur och yttrandefrihet

Var försiktig med att kritisera president Putin eller ryska staten öppet. Det förekommer en hel del korruption i Ryssland och valen brukar vara minst sagt ”tillrättalagda”.

Sjukvård

Rysk sjukvård är inte alltid den bästa men i Moskva finns en del bra sjukhus med kunniga läkare. Om du är i Moskva ska du uppsöka European Medcial Center (EMC) där läkarna talar engelska. De kan även slussa dig vidare till ett specialsjukhus om det behövs. Tänk på en bra och allomfattande reseförsäkring när du reser in i Moskva.

Vaccinationer

Sjukdomar som rekommenderas att vaccinera dig mot är:

  • Hepatit A
  • Hepatit B
  • TBE
  • Tyfoid om du ska vistas på landsbygden (i Moskva är det inte nödvändigt)

Att tänka på

Som kvinna är det bra att veta att om du reser själv i Moskva och ska ta dig hem på kvällen, så är det ganska vanligt att det helt oväntat dyker upp män i mörkret som vill följa dig hem – av säkerhetsskäl oftast. Dock ska du vänligt men bestämt tacka nej till detta, eftersom vissa också kan ha andra tankar  i bakhuvudet.

Visum

Turistvisum gäller i 30 dagar vid inresa.

Ansök om visum här:  visa.kdmid.ru

Passet måste vara giltigt 6 månader efter inresa.

Ambassader

Rysslands ambassad i Sverige:

Gjörwellsgatan 31
112 60 Stockholm

Telefon: 08-13 04 43

Svenska ambassaden i Moskva:

Mosfilmovskaja ul., 60
metro Kievskaja, Universitet eller Lomonosovkij prospekt
Moskva

Telefon: +7 495 937 92 00