Resa till Moskva

Resa till Moskva

Det finns flera sätt att ta dig till Moskva beroende på vilket färdsätt du föredrar. Flyg, färja och tåg är de vanligaste transportsätten och ofta en mix av allihopa eller några av dem. Ta dig till Moskva på ditt sätt och njut av resan helt enligt dina regler. Här presenteras de olika sätten.

Flyg till Moskva

Från Stockholm Arlanda till Moskva kan du ta ett direktflyg och vara framme på ca 2 h och 10 minuter. Flygbolaget Aeroflot är Rysslands eget bolag och det brukar ofta finnas billiga biljetter. Om du inte har något emot att ta ett anslutande flyg kan du byta i Helsingfors och åka vidare till Moskva. Flygbolaget är då Finnair. Transfertiden brukar vara mycket kort – ca 40 minuter.

Ta färjan till Helsingfors, Tallin eller St. Petersburg

Om du hellre är rese med färja och vill ha kul på vägen, så kan du ta en båt mellan Stockholm och Helsingfors, Tallin eller St. Petersburg och därifrån vidare med buss, tåg eller flyg. Från Stockholm avgår dagligen olika rederier till Finland, Estland och Ryssland. För att klargöra det hela kan du läsa mer om rutterna nedan.

 • Stockholm – Helsingfors med Tallink Silja Line eller Viking Line som avgår dagligen
 • Stockholm – Tallinn med Tallink Silja Line som avgår dagligen
 • Stockholm – St. Petersburg med St. Peter Line som avgår veckovis
 • Helsingfors – St. Petersburg med St. Peter Line som avgår 2 gånger per vecka
 • Tallinn – St. Petersburg med St. Peter Line som avgår veckovis

Hur du ska fortsätta när du är framme vid färjans slutdestination är ditt val. Du kan exempelvis hyra en bil vid hamnarna, eller ta tåg eller buss vidare till Moskva.

Ta dig vidare med tåg

Från alla ovan nämnda destinationer (Helsingfors, Tallinn eller St. Petersburg) kan du kliva på ett tåg som tar dig direkt till Moskva. Från St. Petersburg är det även bekvämt med långfärdsbuss om du hellre vill spara in lite pengar att ha roligare för. Tar du tåget brukar du dock få lite högre komfort och mindre tidsåtgång.

 • Från Helsingfors tar det ca 11 timmar att komma fram till Moskva (du reser med Allegrotågen eller Tolstoitågen)
 • Från Tallinn som ofta inkluderar ett byte i St. Petersburg tar det ca 16 timmar
 • Från St. Petersburg kan du räkna med drygt 7 h 40 minuter

Allegro- och Tolstoitågen från Finland

Dessa namn kanske låter underliga att döpa tåg till, men det är just vad de syftar på. Från Finland kan du antingen ta Allgrotågen eller Tolstoitågen. Det är dock endast Tolstoitågen som är nattåg, utrustade med bekväma sovvagnar. Här kan du även välja på ekonomiklass och businessklass. Med Allegrotågen tar du dig endast till St. Petersburg från Helsingfors, om du först skulle vilja göra en avstickare dit. Du äter gott i välutrustade restaurangvagnar. Tågen kommer med gratis wi-fi och en rad andra förmåner – vissa av dem ingår i priset, vissa måste du beställa som extra förmåner beroende på vilken klass du tänkt att resa i.

Läs mer på länken: https://www.vr.fi/cs/vr/sv/venajan_abc_sv

Boka en bussresa

I Sverige finns det flera bussbolag som erbjuder förbokade bussresor till Moskva, med färjeöverfarter inkluderade. Detta kan vara ett alternativ om du vill boka ett helt sällskap och resa tillsammans hela vägen. Exempel på sådana bussbolag är Rolfsbuss. Även i Ryssland kan du ta en rysk långfärdsbuss för att färdas billigare. Några ryska bussbolag att välja mellan är:

 • ALSA
 • Ecolines
 • Lux Express

Ett bra tips är att boka din bussresa via Busbuds hemsida där alla de olika ryska bussbolagen listas. Det fungerar som en jämförelsesajt där massor av bussresor är listade och där du själv kan välja mellan olika destinationer.