Sevärdheter

Sevärdheter

Moskvas viktigaste attraktioner

Moskva är en härlig stad att tillbringa tid i. Här finns det många sevärdheter som är typiskt ryska, men även saker och platser med många influenser från annat håll. Från en glittrig och glamorös tunnelbana till slottsliknande katedraler – Moskva har många olika byggnadsstilar där vissa saker är mindre spartanska än andra. I staden finns även mycket att hitta på för en kulturellt intresserad turist och är du ute efter mer naturliknande upplevelser, kommer du inte bli besviken heller. Låt oss ta upp vad som bör ses i Moskva helst.

Aptekarskiy Ogorod – Moskvas botaniska trädgård

Moskva är inte bara ståtliga tinnar och torn, kristallkronor och juveler. Här finns även vackra parker och trädgårdar som är lika fina på hösten som på sommaren. En av dessa områden heter Aptekarskiy Ogorod och är en botanisk trädgård mitt i centrum. Om du vill komma bort från stressen och asfalten för ett tag, kan du med fördel strosa runt här och titta på exotiska växter och höra fågelsången. I trädgården finns både växthus och lummiga delar som är sköna att svalka sig i under den heta, ryska sommaren. Det intressanta med parken var att den från början var en plats för att odla växter för medicinsk bruk – men som senare blev berömt för forskning. Idag är den även en mysig oas för vem som helst.

Gorkijparken – nöjen, avkoppling och evenemang

De flesta storstäder har något grönområde eller park som fungerar som stadens lunga. I Moskva är det Gorkijparken som står för den rollen. Här hålls evenemang sommartid, dansuppvisningar och annat skoj samtidigt som den utgör det största rekreationsområdet för alla möjliga aktiviteter. Dock är det inte bara sommartid som parken är populär – på vintern kan du ta en skidtur på längdskidor eller åka skridskor på banan som anordnas.

Moskvas lyxiga tunnelbana

Tunnelbanan i Moskva är en sevärdhet du säkerligen kommer att upptäcka utan att ha planerat det eftersom du förmodligen kommer att vilja använda dig av den i transportsyfte. Men om du ännu inte satt din fot i Moskvas underjord så är det dags att göra det nu. Många anser att den är ett skrytbygge och det kan man nog hålla med om – men faktum är att vad du än tycker om historien bakom så kommer du bli hänförd när du går omkring därinne eller tar en åktur. Kristallkronor, mosaik, konstverk och gyllene salar är att vänta.

Den urryska Vasilijkatedralen

Är det någon byggnad som anses vara ett landmärke för både Ryssland och Moskva så är det Vasilijkatedralen. Om du står utanför den slår du dessutom två flugor i en smäll, eftersom den ligger på Röda Torget – en annan viktig plats i Rysslands huvudstad. Det är främst de färgrika lökkupolerna med guldspets och den vackra och lite mystiska interiören med ryska kapell och olika ikoner som har givit den sitt goda rykte om att vara en mycket speciell byggnad. Vasilijkatedralen är förmodligen en av de mest fotograferade byggnaderna i världen – både på utsidan och insidan.

Unna dig en spektakulär spaupplevelse

Banyas-Sandunovskie-baden i Moskva får Sturebadet och Stockholms spaupplevelser att framstå som lite småtöntiga. I Banyas-Sandunovskie-baden kan du uppleva ryskt spa när det är som allra bäst – i vackra och inspirerande lokaler, med olika behandlingar som får både kropp och själ att njuta. Interiören har många ryska konstverk och utsmyckningar och det är vanligt att du stöter på både rikt affärsfolk och kända personligheter från när och fjärran. Säg adjö till vinterdeppen med ett besök här – det lär få dig på betydligt bättre tankar med ens du kliver in!

Tips på utflykter

Stanna inte bara i själva Moskva när du är där. Runt omkring finns många spännande utflyktsmål. Ett tips är att ta bussen till staden Sergiev Posad som har ett mycket känt kloster med munkar. Detta kloster står på UNESCOs världsarvslista och är värt ett besök. Inne i klostret ligger kvarlevor från gamla tsarer, samt viktiga ikoner som hör till den ryskortodoxa kyrkan.

Tycker du om att vandra kan du åka till Altai-bergen, 10 mil norrut. Här kan du leva vildmarksliv, klättra, tälta eller bada i klara bergssjöar sommartid. Många åker hit för att samla kraft och vara nära naturen och djurlivet.