Shopping i Moskva

Shopping i Moskva

Den mest extravaganta shoppingen finns i Moskva. Här finns det många rika personer som gärna unnar sig livets goda. Och smaken hos många är glitter, glamour, juveler, dyra väskor, skor och märkeskläder. Men Moskva har även intressanta souvenirer och typiskt ryska produkter – både vad gäller mat, hantverk och mode. Följ med till shoppingens Moskva!

Lyxshopping i köpcentra

I Moskvas centrala delar ligger det flera shoppingcenter med många lyxvaror. Ta exemplet GUM – ett köpcenter som ligger precis vid Röda Torget och Moskvas viktigaste sevärdheter. Ett annat som också ligger i närheten är TsUM med mycket exklusiva varor. Vill du handla lite billigare finns även alternativ runt omkring. Ett av de största galleriorna är dock Tsvetnoy Central Market som är hela 7 våningar högt.

Shoppingstråken

Moskva har tre stora shoppingstråk eller gator, vilket man nu vill.

  • Novy Arbat
  • Kuznetskij
  • Tverskaja Ulitsa

Kuznetskij är det absolut dyraste och lyxigaste stråket och här kan du stöta ihop med både celebriteter, politikerhustrur och turister som nöjer sig med att bara fönstershoppa. Var beredd på att kläder i Ryssland är betydligt mer färgsprakande, glittriga och extravaganta än t.ex i USA eller Sverige. Ibland kan det uppfattas som pråligt och too much, men ska man betala ett högt pris så ska det väl ändå synas, kan man tycka.

Om du vill ha lite mer varierad shopping och många olika produkter och varumärken, ska du promenera längs gatan Tverskaja Ulitsa som ändå är Moskvas populäraste shoppinggata. Tverskaja Ulitsa är inte bara känd för sin shopping utan främst för att Stalin lät upprätta där många byggnader i den kommunistiska andan, vilket gör att arkitekturen ibland kan kännas lite gråtrist. Men som sagt – det är butikernas insidor som räknas.

Moskvas marknader

Moskva har en del stora och billiga marknader där du kan hitta alla möjliga produkter. Ett tips är att gå av vid tunnelbanestationen Partizanskaja och ta en tripp till Izmajolovo – en marknad som anses som en av Moskvas billigaste och mest intressanta. Bara byggnaden i sig är rolig att se då den nästan liknar ett mindre sagoslott. Denna marknad kan även liknas vid det typiska söndagsnöjet för en Moskva-bo. Och för turister är det en guldgruva. Handla ryska dockor, hantverk, ”hötorgskonst” och ryska pälsmössor tills du storknar!

En annan marknad är Danylovski marknad som har hållit öppet sedan 1963 och därmed räknas som den äldsta. Marknaden består både av loppis och torghandel med god mat, frukt och grönt och souvenirer med mera. Dock är den främst känd för torghandeln, så om du vill handla mat på ryskt vis – gå hit!

TIPS! Pruta gärna på ryska marknader, speciellt på Izmajolovo.

Ryska produkter och presenttips

Från militärprylar till glitter och ryskt porslin. De typiskt ryska souvenirerna varierar mycket. Handla ryska dockor, sjalar, rymdmat och handmålade träprodukter, smyckeskrin och leksaker. Här nedan får du ytterligare tips.

Stalin-inspirerande produkter och medaljer

Stalin var en stor och mäktig herre under första delen av 1900-talet och idag är många souvenirer gjorda med honom i åtanke. Medaljer, militärmössor och annat krafs är populära presenttips, ofta bara för skojs skull.

Ryskt porslin

Den gamla tsarfamiljen Romanov lät tillverka mängder av vackert porslin i sin egen porslinsfabrik. En del av det porslinet finns kvar och till och med bitar av det. Har du tur kan du köpa dig ett stycke historia, ungefär som det går att köpa bitar av Berlinmuren i Berlin.

Den ryska pälsmössan Ushanka

Den är varm och stor och typiskt rysk. Och den har långa öronlappar och det berömda märket  fram. Ushanka-mössorna användes av den ryska militärflottan men har numera blivit poppis för vanliga människor när snön viner.