Ta sig runt i Moskva

Ta sig runt i Moskva

Det finns flera sätt att ta sig runt i Moskva. Det mest spektakulära och intressanta sättet, är givetvis med den utsmyckade tunnelbanan. Den räknas som världens vackraste och världens bästa. Andra färdsätt finns också och här får du en överblick.

Moskvas tunnelbana

Vi börjar med att göra en djupare dykning i den ryska underjorden. Tunnelbanan öppnade på 30-talet och ser inte direkt ut som tunnelbanestationerna i London, Paris eller Stockholm. I taket hänger kristallkronor, väggarna är pyntade med dyr mosaik, marmorgolv och andra konstverk och valven känns som om de vore hämtade från slottet i Versailles. Dock gäller detta främst de stationer som byggdes före 50-talet.

Sammanlagt finns 12 linjer och 206 stationer. Många av linjerna går tvärs genom Moskvas centrum och slutar i utkanterna. Det går även att ta den bruna linjen som går runt själva stadskärnan och som sägs ha uppkommit när Stalin ställde en kaffekopp på planeringen och det blev ett brunt avtryck. Det som kan vara lite klurigt är skyltningen, eftersom det står på ryska och med kyrilliska bokstäver. Två exempel på de allra vackraste stationerna är:

  • Kazan’skaya
  • Komsomol’skaya

Tunnelbanebiljetter

Det bästa du kan göra om du vill åka i tunnelbanan flera gånger är att köpa 10 eller 20 biljetter. 10 stycken kostar ca 240 RUB eller motsvarande 36 kronor. En enda åktur kostar 24 RUB eller ca 4 kronor. Du kan köpa biljetterna i biljettförsäljningsbåsen nere i stationerna. Lägg sedan biljetten på spärrens gula ljus, så ”stämplas” den.

Trådbussar

Ett annat transportsätt är trådbussarna som till skillnad från spårvagnar inte går på räls. Att ta Moskvas trådbussar är det billigaste sättet att ta sig fram, till skillnad från tunnelbanan som kostar en slant extra – dock inte mycket. Det som bör nämnas är att en del av bussarna har sett bättre dagar och ibland händer det att ledningen strular och bussen blir stående.

Trådbussbiljetter

Biljetterna för trådbussar är lite billigare än tunnelbanans och du köper de i 10-styck i kiosker. 10 biljetter som innebär 10 resor, kostar ca 165 RUB eller 25 kronor.

Spårvagnar i förorterna

Moskva har även några spårvagnslinjer, men de flesta av dessa går i utkanterna av staden. Om du vill längre ut kan du ta dem men annars rekommenderas du att ta trådbussen, cykel eller tunnelbana.

Hyr en lånecykel

Moskva har massor av lånecyklar som du kan hyra om du registrerar dig i systemet. Detta är ett miljövänligt och motionsvänligt sätt att se staden, åtminstone på våren och sommaren när det inte är minusgrader ute. Cykelvägarna har byggts ut de senaste åren så det är värt att använda appen och börja cykla. Systemet heter Velobike och du får inloggningsuppgifter med lösenord så att du kan hyra och betala cykeln med bankkortet. Ca 100 kronor dras från ditt kort första gången som deposition men återbetalas när cykeln är återlämnad.

Taxi

Att ta taxi i Moskva är vanligt och enkelt. Det är bara att sträcka ut handen när det kommer en ledig bil. Det är gott om taxibilar och en resa är inte speciellt dyr. Det går också att registrera sig i Uber-appen och be om en bil när helst du har behov av en.

Hyrbil

Vill du göra utflykter kan du hyra bil på Moskvas flygplats eller inne vid knutpunkterna. Det är billigt att både hyra bil och köpa bensin, men skyltningen kan vara svår att tyda och trafiken hetsig i stadskärnan.

Sightseeing med hop on/ hop off

Även Moskva har organiserade sightseeingturer med buss som du bara kan hoppa av och på. Du kan välja ett pass mellan 24-72 timmar och frånpriset är 176 kronor.

Prisnivåer

Transport och bensin är mycket billiga i Ryssland och så även i Moskva. Du får dock räkna med att köpa olika biljetter till olika transportsätt, vilket kan vara lite irriterande.

Säkerhet

I regel är det säkert att färdas i Moskva och i tunnelbanan finns många ordningsvakter. Var dock vaksam under sena kvällar och i utkanterna av staden på vissa platser. Ibland kommer män och vill följa ensamma kvinnor hem av rena säkerhetsskäl, men tacka nej eftersom de också kan ha annat i åtanke.