Mat & dryck

Mat & dryck

Hur äter man egentligen i Ryssland och finns det någon skillnad på hur man gör det i Moskva och resten av landet? Den ryska maten är mättande och det är mer regel än undantag att skölja ned den med vodka – livets vatten enligt ryssen själv.

Den mat man äter i Ryssland kan både liknas vid fattigmansmat och rikemansmat. Den icke så välbärgade ryssen ser till att äta kaloririk föda för att dels utesluta hungern ett tag till och dels hålla sig varm.

Typiska rätter i Ryssland och Moskva

För det första kan det vara värt att nämna att även om rysk mat är likadan både i huvudstaden och i resten av landet (på det stora hela) så ser man ändå en skillnad på lyxkonsumtion av delikatesser i Moskva. Här lever några av landets och faktiskt världens rikaste personer som gärna unnar sig kaviar, champagne och guldprydd choklad närhelst hen kan. Men övriga maträtter på ryskt vis är:

  • Borstji – en kål- och rödbetssoppa som äts med en klick creme fraiche eller grädde på toppen.
  • Blinis – små plättliknande pannkakor som dekoreras med goda tillbehör såsom kaviar, rökt lax, dill och annat mumsigt. Kan vara sött eller salt.
  • Beef Stroganoff – förmodligen en av dina egna favoriträtter och mustigt god till hösten. Och då är det inte korv stroganoff som är en billig variant av originalet. Beef Stroganoff är en gryta med skuret nötkött tillsammans med lök, vitt vin, svamp och sour cream.
  • Rysk kaviar – Den ryska kaviaren är en av världens dyraste och kallas för svart guld. Den kommer från rommen från fisken stör som simmar vilt i Kaspiska Havet.
  • Pirozhki – en rysk pirog

Dricker gör man mycket i Ryssland och ofta är det alkoholbaserad dryck som serveras – tämligen ofta med hög halt. Vodka och champagne är vanligt men även drycker som kvass – en blandning av öl och läsk, eller Medovuhka som är en honungsbaserad dryck och mycket god och läskande. Du kan ofta köpa den i gatustånd i Moskva om sommaren.

Restaurangkultur

Beroende på om du är rik eller fattig i Moskva så ser dina restaurangbesök helt olika ut. En rik ryss spenderar gärna tid på flotta restauranger och betalar skyhöga notor till långt in på kvällen, medan en vanlig Moskvabo kanske nöjer sig med barbesök eller billiga hak.

En sak som är oerhört intressant i just Moskva är att det finns många restauranger med tema – som lantlig bondgård, lyxkrog på thailändskt vis, rysk husmanskost från medeltiden, med tsarfamiljen som tema eller en meny och inredning från förra seklet. Allt finns att finna i Moskvas krogutbud. Boka alltid bord i förväg – det rekommenderas i hela Moskva.

TIPS! De georgiska restaurangerna i Moskva är ofta billiga och goda. Ett bra stalltips om det kurrar i magen och din plånbok är relativt tom.

Middagstider

En ryss äter sin middag vid ungefär samma tidpunkt som svenskar, runt 18-tiden. När du är klar är du sedan mätt och belåten. Ett större sällskap brukar tillbringa ganska många timmar på att dricka efter maten, kanske med vodka eller snaps av någon form.

Lunchen å andra sidan brukar serveras vid två-tiden, men en del nöjer sig att äta den måltiden som middag om den är stor.

Prisnivåer

En trerätters meny för två på en medelmåttig restaurang i Moskva kostar ca 380 kronor, medan det på en billig restaurang går på ca 90 kronor för en måltid. Priserna är med andra ord en aning lägre än de svenska i vår huvudstad, men ändå skiljer det inte hutlöst mellan Stockholm och Moskva. Man skulle kunna tro att Moskva är en billig stad men så är inte fallet alls.

Dricks

Ska man ge dricks i Moskva och Ryssland överhuvudtaget? Ja, ca 10 % är vanligt att ge till servicepersonal men det går också bra att avrunda uppåt när du får notan. Tänk på att de flesta fortfarande betalar kontant på restauranger även om kort vanligtvis accepteras.